Laten we beginnen met een stukje geschiedenis. Steden zijn ontstaan door het begin van de handel. Vroeger was iedere stad ook gewoon een klein dorpje. Door de opkomst van handel en ambacht, werden mensen welvarender en konden ze zich gaan specialiseren. Er ontstonden gildes en bijvoorbeeld de Hanze. Om de handel te optimaliseren, vestigde mensen zich op strategische punten, langs een grote rivier bijvoorbeeld. Deze vestigingen trokken mensen die een ambacht beoefenden aan, waardoor deze vestigingen zich ontwikkelden tot steden. De steden en de bijbehorende handel, trokken een hoop ambachtslieden aan, waardoor er een trend ontstond waarbij mensen van het platteland naar de stad vertrokken. 

Het verhuizen naar de stad voor het vinden van werk, vindt hedendaags nog steeds plaats. Mensen die bijvoorbeeld reageren op financiele vacatures, vinden makkelijker werk in een grote stad dan in een dorp. Voor deze reden, verhuizen nog steeds veel mensen naar de stad. Maar op een gegeven moment is er natuurlijk geen ruimte meer over in de stad. Hoewel flatgebouwen natuurlijk al een hoop oplossen, is het onmogelijk om iedereen maar in het centrum van de stad te proppen. Daarom verhuizen veel mensen tegenwoordig ook naar de buitenwijken van de stad. Wanneer je in de buitenwijken woont, is het niet meer zo ver reizen naar de stad, maar je hebt wel meer ruimte. 

Sommige mensen kiezen er bewust voor om niet in de grote stad te gaan wonen, maar in een buitenwijk. De eerste reden hiervoor, is dat de prijzen in de buitenwijken lager zijn dan in de stad. Zeker in het centrum, betaal je vaak belachelijk hoge prijzen voor een klein stukje grond. Voor hetzelfde geld, krijg je in de buitenwijken een veel groter oppervlak. Een andere reden, is dat mensen toch graag een tuin willen hebben of een zelf staand huis. Dit is bijna onmogelijk in het druk bewoonde centrum, maar kan wel in de buitenwijken.

Een andere reden waarom mensen naar de grote stad verhuizen, is om te studeren. Wanneer je in een omliggend dorp woont, hoef je niet per se uit huis te gaan. Maar wanneer je aan de andere kant van het land woont, is het niet te doen om iedere dag met het openbaar vervoer te reizen. Het is dan veel fijner om op kamers in de stad te gaan. Het is ook heel goed voor je zelfstandigheid om gewoon op kamers te gaan. Zeker in je studententijd, behoor je uit te zoeken wie je als persoon bent. Dit is veel makkelijker wanneer je uit huis woont. Je zult zelf problemen moeten oplossen, je kunt niet meer alleen op je ouders vertrouwen.