Het is tegenwoordig niet meer weg te denken dat mensen niet meer kunnen bestellen. Services zoals ‘voor 16:00 gekocht, morgen in huis!’, zijn niet meer een luxe, maar zijn bijna de norm geworden. Bestelbussen en vrachtwagens worden dan ook massaal op de weg gezien. Vrijwel elk bedrijf is dan ook in bezit van een bestelwagen. Maar wat zijn de voordelen hiervan precies?

Laadruimte

Het eerste voordeel lijkt misschien wat achterhaald, maar laadruimte is zo belangrijk. Voor bedrijven die bezorgen tot bedrijven die simpelweg gewoon goederen moeten rondbrengen naar andere plekken, laadruimte is echt niet te missen. Dit is natuurlijk wat een bestelwagen anders maakt dan welke auto dan ook. Een bestelbus is praktisch ingedeeld, met genoeg ruimte om alle goederen weg te kunnen plaatsen. Sommige modellen bezitten ook over extra’s, zoals vakken of manieren om dingen beter op te bergen. Een personenauto kan moeilijk gebruikt worden als bestelwagen, maar andersom werkt dit hartstikke goed.

Wegenbelasting

Een leuk feitje is dat de maandelijkse kosten van een bestelauto lager zijn, omdat hier minder wegenbelasting over betaald hoeft te worden. Hoeveel geld er precies bespaard wordt, dat ligt aan de gewichtsklasse van de bus en de brandstof die er gebruikt wordt. Dit is een stuk goedkoper rijden dan met de eigen personenauto te gaan, zeker wanneer er een hele hoop kilometers gemaakt moeten worden.

Financiële meevallers

Naast deze verlaagde wegenbelasting zijn er nog een aantal financiële voordelen aan het hebben en gebruiken van een bestelbus. Er kan gebruik worden gemaakt van een aantal fiscale kortingen en voordelen, jaarlijks mogen er afschrijvingen worden afgetrokken van de bedrijfswinst en kan eventuele BTW terug gevorderd worden van de Belastingdienst. Voor iedereen die het oog heeft op een elektrische bestelauto: de Nederlandse overheid heeft hier een subsidie potje voor. Zo kan er geld teruggekregen worden. Het potje gaat tot 2025, daarna zouden de klimaatveranderingen ingevoerd moeten zijn in Nederland.

Modellen

Er zijn zoveel verschillende modellen bestelauto’s van verschillende automerken. Allen hebben hun eigen kwaliteiten, zoals een handige laadruimte, een bepaalde type cabine (open of dicht) of de voordelen die bij een bepaald automerk komen kijken. Een Iveco Daily occasion is een krachtige bestelwagen wat tot 4,5 ton aan goederen kan vervoeren. Een Volkswagen Crafter occasion heeft daarentegen een prachtige motor van 88 kW tot wel 130 kW. Een bestelbus kan gekocht of geleased worden, al wordt wel aanbevolen om de bestelwagen gewoon lekker te kopen. Daar komen weer wat voordelen bij kijken. En wie houdt daar nou niet van?