Wil je graag je huisje oppimpen, maar weet je niet zo goed hoe? Voel je je vaak gestressd in je eigen huis, terwijl het eigenlijk een ruimte zou moeten zijn waar je helemaal tot rust komt? Het zou goed kunnen dat er iets verbeterd kan worden aan je verlichting. Dingen als Philips Hue (sfeerlicht met dempers en verschillende kleuren) zijn natuurlijk fantastisch en zeker een aanrader, maar er zijn ook goedkopere en simpelere opties om het licht in je huisje te verbeteren. Die Philips Hue installatie kan natuurlijk altijd nog.

1: Denk in laagjes

Menig architect zegt dat men hun huis graag verlicht “alsof het een conventie is”; teveel licht van boven. Dit geeft een kamer geen warmte of karakter, maar maakt hem enkel flets en soms zelfs een beetje steriel. Natuurlijk is licht van boven prima en vaak ook mooi, maar het heeft meer nodig, meer licht op andere lagen van de kamer. Een staande lamp bij een stoel, een grote lamp boven een eettafel. Zo kan je ook gemakkelijk je licht aanpassen op waar je het voor nodig hebt. Bij een feestje met veel mensen zijn die lichten vanaf boven juist heel fijn, maar bij een intiem etentje is die lamp boven de tafel waarschijnlijk alles wat je nodig hebt.

2: Licht is kunst

Lampen en verlichting is er niet alleen maar om te laten zien in een kamer. Je kan er ook van alles en nog wat mee doen en het dus een rol laten spelen in de decoratie van je ruimte. Hang bijvoorbeeld een spotje op een schilderij, of verlicht een vitrinekast van onder. Dit geeft je kamer meteen meer ‘flavour’. Denk ook na over de kleuren van je muren (heeft niet helemaal met licht te maken, maar heeft wel een effect op de helderheid van je kamer). Als je muren donkergrijs zijn, kan je het nog zo uitlichten als je wilt, maar de kamer blijft toch enigszins donker.

3: Even dimmen

Veel mensen vergeten dat dimmers erg makkelijk te installeren zijn (sommige mensen vergeten zelfs dat ze er uberhaupt al zitten). Maar vergis je niet; een dimmer is dé manier om de verlichting die je altijd al hebt gehad een nieuwe flair te geven. Zo kan je het licht in je kamer super makkelijk aanpassen aan je stemming, het licht buiten, of wat je nog meer nodig hebt. Superhandig!

Dus, ga je voor de nieuwe Philips Hue, of deze tips, of allebei? Het is in ieder geval tijd voor een verbetering van je Verlichting! (nee, niet de intellectuele revolutie, helaas)