Wanneer je ergens in de twintig bent en je klaar bent met je studie is het een grote stap om te gaan werken. In plaats van leren studeren en waarschijnlijk geld slechts bijverdienen moet je nu fulltime gaan werken voor de kost. En de eerste vragen die na je studie natuurlijk naar boven komen zijn waar ga ik werken, wat voor baan ga ik krijgen en wat ga ik betaald krijgen. In dit artikel bespreek ik de beste tips en tricks om na je studie een goede baan te vinden en wat te doen als dit niet meteen lukt.

Een baan die bij je past

Het is voor iedereen anders hoeveel haast het heeft om een goede baan te vinden in de eerste weken en maanden nadat je je studie afrondt. Sommigen willen meteen beginnen, uit ambitie of financiële noodzaak. Weer anderen nemen rustig de tijd of gaan zelfs eerst een tijdje reizen of iets anders leuks doen, een tijdje relaxen. Wat natuurlijk in ieder geval belangrijk is, is dat je niet de eerste de beste baan aanneemt als die totaal niet bij je past. Je wilt een baan zoeken waar je plezier in hebt. Solliciteren is niet alleen een proces van jezelf verkopen aan het bedrijf maar een wederzijds gesprek over de vraag of jij en het bedrijf samen goed overweg kunnen.

Geen baan vinden

Het kan natuurlijk afhangen van de economie waarin je je bevindt op het moment dat je gaat solliciteren. Daarnaast makt het ook een verschil in welk veld je wilt werken en hoeveel vraag er is naar goede werknemers. Soms vliegen de baan mogelijkheden om je oren, soms lijkt het onmogelijk een baan te vinden. Wanneer het erg moeilijk blijkt te zijn om een baan te vinden, wanneer het maanden duurt zul je misschien andere opties moeten overwegen om geld te verdienen. Je kunt via een uitzendbureau Den Haag bijvoorbeeld een tijdelijke baan krijgen om zo inkomen te hebben terwijl je op zoek bent naar een serieuze baan. Een goed voorbeeld van zo’n uitzendbureau is Binck.

Nogmaals het is belangrijk dat je niet zomaar een baan aanneemt zelfs als het moeilijk is geweest om een baan te vinden. Het is een van de belangrijkste keuzes voor je leven aangezien je er waarschijnlijk 40 uur per week zult doorbrengen. Daarom raad ik aan om eerder een tijdelijke parttime baan aan te nemen, dan dat je een fulltime carrière baan aanneemt waar je weet dat je ongelukkig zult zijn. Of je kunt zelfs een tijdje een uitkering aanvragen.