De meeste zzp-ers die in een auto op naam van de zaak willen rijden kiezen er vaak voor om deze aan te schaffen. Maar waarom eigenlijk? Een auto kopen hoeft niet perse de voordeligste keuze te zijn. Een auto leasen kan bijvoorbeeld een veel betere optie zijn als je bedrijf pas net van de grond is of je omzet naar zeer variabel is. Is voor jouw een auto leasen voordeliger? Hier een aantal dingen waar je alvast over na kunt denken.

Welke lease vorm kies je?

Als je als zzp-er een auto wilt leasen kun je kiezen uit verschillende leasevormen. Zo kun je ervoor kiezen op financial te leasen of om operational te leasen. Financial leasen werkt als een soort van lening waarbij je maandelijks te maken hebt met aflossing en rente. Eventuele onderhoudskosten en de brandstof betaal je bij deze vorm van leasen zelf. Heb je de lening helemaal afbetaald aan het einde van de leaseperiode? Dan is de auto van jou. Bij operational leasen betaal je per maand een vast bedrag waar onderhoud, verzekering en belasting bij inbegrepen zit. De auto blijft van het leasebedrijf en je mag er alleen in rijden in de periode dat je ervoor betaalt.

Is de auto voor zakelijke lease of private lease?

Daarnaast is het goed om te bedenken of je auto puur voor zakelijke doeleinde wilt gebruiken of dat je hem juist meer privé zult gebruiken. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de bijtelling. Met een zakelijke lease auto mag je bijvoorbeeld maar tot 500 km privé rijden. Hierboven krijg je te maken met bijtelling.

Een BKR registratie?

Heb je een BKR registratie? Het is goed om voor jezelf een BKR check te doen en dit mee te nemen in je overweging om een auto te leasen. Een BKR registratie kan namelijk invloed hebben als je een auto wilt leasen. Bij sommige bedrijven kun je bijvoorbeeld geen auto leasen met een negatieve BKR registratie. Ga daarom vooraf even op onderzoek uit hoe het zit bij het bedrijf waar jij een auto wilt leasen. Gelukkig doen steeds minder bedrijven moeilijk en kun je ook gewoon een auto leasen met een negatieve BKR registratie maar het is toch goed om hier bewust van te zijn.

Verder biedt een lease auto vooral veel gemak. Verschillende belangrijke dingen worden voor je geregeld en je hoeft niet in een keer een groot bedrijf neer te leggen om in een leuke auto te rijden. Daarnaast is je lease contract ook opzegbaar dus mocht qua financiën niet meer lukken dan kun je de auto altijd opzeggen.