In dit artikel bespreken we een aantal problemen waar je tegenaan zult lopen wanneer je voor het eerst gaat samenwonen met je geliefde.

Je ervaart een verlies van vrijheid en controle

Als je totale controle wilt, moet je alleen wonen. Als je met iemand anders samenwoont, is er de druk om meer opofferingen te maken, om elkaar tegemoet te komen, en je moet soms een compromis sluiten. De vriendengroep van donderdagavond of laat werken wordt door de andere partner niet gewaardeerd, samenwonen is vaak een botsing van visie/verwachtingen en realiteit. Sommige mensen zullen voelen dat ze een deel van hun eigen persoonlijkheid verliezen wanneer ze gaan samenwonen.

Het is al te gemakkelijk om te beginnen met vechten en een machtsstrijd te voeren vanaf het begin, of voor beide of een om op eierschalen te lopen en toe te geven. Geen van beide is een goede optie. Het is tijd voor gesprekken met elkaar als volwassenen, om te accepteren dat dit een nieuwe uitdaging is voor een nieuwe fase in de relatie die verstandig moet worden aangepakt. Sommige voormalige studenten hebben in het verleden waarschijnlijk al huisgenoten gehad. In dat geval weet je waarschijnlijk al beter met wta voor gesprekken je dit moet aanpakken.

Je verwachtingen en visies veranderen.

Elke partner heeft verwachtingen en een visie op hoe het leven zich nu zal ontvouwen, en vaak zal de realiteit anders zijn dan verwacht. Hij is meer op zijn telefoon dan u zich realiseerde; ze is energieker en veeleisender dan je dacht. Praten is anders dan het leven.

Wees proactief en creatief

Verwacht deze uitdagingen en besluit proactief waar je voor moet vechten en wat je bereid bent om los te laten. Wat je niet wilt doen is passief-agressief zijn, laat “subtiele” hints vallen in de hoop dat de andere persoon de hint krijgt en de verandering aanbrengt. Tijd om de kleine dingen op tafel te krijgen en te onderhandelen.

En als je dat niet kunt, omdat je conflicten vermijdt, of gesprekken te snel naar het zuiden gaan, zoek dan hulp – begeleiding op korte termijn, bemiddeling met minister of professionele bemiddelaar. Wees niet het slachtoffer of de martelaar, veeg het niet onder het tapijt, neem niet alles mee naar DEFCON 10. Dit gaat niet over dressoirs of kleding, maar over je vermogen als koppel om problemen op te lossen. Dit zijn degenen waar je nu mee te maken hebt; later gaat het misschien om kinderen of geld. Het is normaal, maar belangrijk. Als je het nu niet kunt doen, wachten grotere problemen. Je kunt ook ruimte voor jezelf creëren door bijvoorbeeld een eigen kamer te hebben. Of tenminste een dubbele wastafel in de badkamer zodat je je eigen plekje hebt.