Hoe veel ik ook van de verschillende Nederlandse en buitenlandse steden houd, soms is het ook heerlijk om even aan het stedelijke leven te ontsnappen. De frisse lucht en een omgeving met mooie natuur kan een mens goed doen. De meest pure manier om van de natuur te genieten is uiteraard kamperen. Toch is dit voor mij, en voor velen met mij, net iéts te primitief. Met een wc-rol over de camping en slapen op een hard (en in veel gevallen lek) luchtmatje is niet bepaald mijn idee van een ontspannen weekendje weg. Maar er zijn tegenwoordig gelukkig luxere manieren om te kunnen genieten van buiten zijn, ik ga daarom nu voor glamping.

Wat is glamping?

Glamping is een samenvoeging van de woorden ‘glamour’ en ‘camping’, ofwel: kamperen op een luxe manier. Het is een kampeervakantie waarbij de tent al voor je is opgezet. De eerste vorm van glamping ontstond in Afrika, waar onderzoekers naar wilde dieren overnachtten in een luxe safaritent. Hierin konden zij ook op reis genieten van alle gemakken van thuis. Tegenwoordig gaat het niet alleen om de grote tent die al is opgezet als je aankomt, maar ook om de gemakken van de camping zelf. Op de meeste glampings zijn goede faciliteiten, zoals mooie zwembaden, sportfaciliteiten, vermaak voor kinderen én volwassenen en een goed restaurant. Daarnaast zijn glampings wat ruimer opgezet dan de meeste campings. Zo voorkom je dat je ’s nachts niet kunt slapen door het gesnurk van de buurman, of ’s ochtends gewekt wordt door een huilende baby.

Alternatieve vormen van glamping

Naast de luxe safaritent zijn er ook andere manieren waarop er geglampeerd kan worden. Heb jij er bijvoorbeeld altijd al van gedroomd om in een echte boomhut te overnachten? Dat kan! En zelfs op deze hoogte kun je genieten van comfortabele faciliteiten. Perfect voor een romantisch weekendje weg! Ook op de Nederlandse festivals wordt glamping een steeds bekender fenomeen. Als je 20 bent draai je je hand misschien niet om voor een weekend in een klein tentje, met rijen voor de douches en zonder enige vorm van comfort. Maar zeker voor de oudere festivalganger is glamping een uitkomst. Op Lowlands kun je bijvoorbeeld verblijven in het Gllamcamp, waar je op een boxspring bed slaapt en gebruik kunt maken van wellness faciliteiten. Bij Mystery Land is het zelfs mogelijk om in een tiny house te verblijven.

Kortom: met glamping zie ik het wel zitten om het comfort van de stad te verruilen voor een weekend in de natuur of op een festival. Ga jij weleens kamperen? Of kies je liever voor een hotel?