Laten we eerlijk zijn: winkelen kun je in elke stad. Als je alleen maar oog hebt voor de inhoud van de winkels dan maakt het niet zoveel uit waar je loopt. Maar wil je echt winkelen met sfeer en kennismaken met een bruisende stad? Dan ga je natuurlijk naar ’s ‘s-Hertogenbosch. Of te wel, Den Bosch in de volksmond. Deze Brabantse hoofdstad heeft het allemaal. Bovendien tref je hier het beste wat de provincie te bieden heeft. Dat betekent dus bourgondisch genieten, gezelligheid en o ja, carnaval. Mocht je per ongeluk daarin terechtkomen dan zie je niets meer van de winkels omdat enorme praalwagens je het uitzicht belemmeren. Den Bosch heeft natuurlijk de grote winkelketens, maar vergeet ook de kleinere zijstraten niet. Den Bosch heeft alles. Dus wil je gellak kopen? Of kleding? Of een nieuwe mobiele telefoon? In deze stad heb je keuze genoeg.

Den Bosch: oergezellige, historische stad

Den Bosch is al vele eeuwen oud. In 1184 kreeg het Stadsrechten. Maar er woonden al mensen lang voor die tijd. In 2013 deed men een spectaculaire ontdekking bij werkzaamheden aan een parkeergarage. Toen vonden onderzoekers resten van een Neanderthalernederzetting die dateerde uit 40.000 tot 70.000 voor Christus. Toen was de omgeving trouwens nog een kale, zandige vlakte. Iets wat je nu uiteraard nergens meer terugziet. Als je trouwens echt wil bekijken hoe oud Den Bosch is dan kan dat op een spectaculaire wijze. In het zomerseizoen kun je onder de stad doorvaren over de Dieze. In de catacomben van de stad zie je de eeuwenoude geschiedenis terug. De Dieze diende vroeger als een soort riool. Nu gelukkig niet meer dus erop varen is zeker geen straf. Je komt op plekken waar je als wandelaar zeker niet komt.

Het symbool van Den Bosch is natuurlijk de Sint Jans Kathedraal. Dit gigantische bouwwerk werd gebouwd tussen 1220 en 1530. Ja, maar liefst drie eeuwen hadden de bouwers nodig om de kathedraal af te maken. Natuurlijk breng je een bezoek aan de Sint Jan. Als je het gebouw goed bekijkt en alle details in je opneemt, dan begrijp je ook waarom de bouw zo lang duurde.

Gellak kopen en een biertje drinken

Als je na al die historische bezienswaardigheden weer aan het shoppen slaat en je gellak, kleding of mobiele telefoon hebt gekocht is het natuurlijk tijd voor een biertje. Want dat hoort bij Brabant. Het zal je niets verbazen dat het in Den Bosch wemelt van de leuke terrassen. Dus sluit de dag goed af en geniet even van het bourgondisch leven. Dat maakt Den Bosch zo uniek!