Veel ondernemer onderschatten het debiteurenrisico. Dat is best wel gevaarlijk, want een groot deel van de faillissementen binnen het MKB hebben als oorzaak het niet of laat betalen van klanten. Belangrijke oorzaak van het uit de hand lopen van het debiteurenrisico is simpelweg dat de uitstaande debiteuren te weinig aandacht krijgen. Hierdoor voelen debiteuren ook niet de drang om tijdig te betalen en krijgen andere rekeningen dus al snel voorrang. En voordat je het weet ben je te laat en kan je fluiten naar je geld. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben als deze klant een belangrijk deel van je omzet vertegenwoordigd. Maatregelen nemen is dus belangrijk. Lees daar in dit blog meer over.

De juiste maatregelen nemen op het debiteurenrisico

Het is altijd verstandig om maatregelen te nemen tegen het debiteurenrisico. Welke maatregelen het meest spannend zijn is uiteraard afhankelijk van het soort onderneming. Een ZZPer stuurt naar één opdrachtgever een factuur in de maand en de andere heeft heel veel kleinere facturen bij veel verschillende opdrachtgevers. Wat bij ieder bedrijf een goede maatregel is, is het goed inzicht hebben in de uitstaande debiteuren. Dit scheelt al de helft. Het geeft je dan de benodigde input om actie te ondernemen of niet. Deze actie kan zijn het op tijd versturen van een herinneringsfactuur of bijvoorbeeld het telefonisch contact opnemen. Als je heel veel facturen verstuurd per maand is het goed na te denken wat nodig is om tot het juiste inzicht te komen. Vaak is dat in ieder geval de juiste software. Hiermee kan je vaak meerdere zaken regelen. Allereerst in ieder geval het versturen van de factuur. Deze factuur kun je vervolgens goed monitoren via deze software. Zeker als er een koppeling is met het internetbankieren. Dan zie je realtime of er betaald is ja dan wel nee. Ook kan je vaak met een druk op de knop een herinneringsfactuur betalen.

Wat levert beheersing van het debiteurenrisico op?

Het goed strak op je debiteuren zitten levert allereerst op dat de liquide middelen die vastzitten in debiteuren eerder op je rekening staan. Dat geeft in ieder geval weer de mogelijkheid om je eigen rekeningen te betalen. Dat is een belangrijke randvoorwaarden. Maar wellicht heb je ook wel groeiambities en daarvoor zijn vaak ook deze liquide middelen nodig om die groeiambities mee te financieren. Ook daar kan beheersing van het debiteurenrisico helpen. Als laatste is het simpelweg een groot risico die je moet beheersen om de continuïteit van je organisatie te borgen.