Bijna iedereen vraagt zich wel eens af of zijn of haar gehoor achteruit is gegaan. Dat kan natuurlijk komen door een verkoudheid of andere reden, maar mocht je merken dat het gehoor na lange tijd niet beter wordt, overweeg dan een hoortoestel. Misschien is het niet een product waar je om staat te springen om altijd bij je te dragen, maar het kan een enorme bevrijding zijn als je gehoor weer beter is. Wist je dat er in Nederland jaarlijks ongeveer 150.000 mensen een hoortoestel aanschaffen? Je bent dus echt niet de enige en het is absoluut niets om je voor te hoeven schamen.

Soorten hoortoestellen

Een hoortoestel is maatwerk en voor iedereen zal een bepaald soort hoortoestel beter aansluiten dan een ander soort. Er zijn in principe twee soorten hoortoestellen, namelijk hoortoestellen voor achter het oor en hoortoestellen voor in het oor. Welk type voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie, aard van het gehoorverlies en budget, maar ook de ruimte in je gehoorgang kan van invloed zijn. Het meest gebruikte hoortoestel is het soort voor achter het oor. Je hebt voor dit soort verschillende maten en het hoeft helemaal niet erg op te vallen. Het soort dat je in het oor draagt, is erg klein en compact en zul je dan ook nauwelijks zien zitten.

Audicien aan huis

Als je erover nadenkt om een hoortoestel te nemen, zul je misschien niet weten waar je moet beginnen. Er zijn verschillende audiciens en dan moet nog bepaald worden in wat voor mate het gehoor is verslechterd en wat voor soort hoortoestel het best bij jou past. Toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een audicien aan huis. Je maakt een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij de audicien bij jou aan huis komt en hij zal dan een hoortest bij je afnemen. Aan de hand van de test en van jouw eigen eisen en wensen zal de audicien vervolgens een hoortoestel zoeken dat bij u past. Tijdens het adviesgesprek wordt dan besproken welke toestellen het beste bij u passen. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan, maar de audicien zal dit voor je doen. Het grote voordeel hierbij is natuurlijk ook dat je geen moeite meer hoeft te doen om zelf naar een locatie te moeten gaan waar een hoortest kan worden afgenomen. Dit kan dus gewoon lekker bij jou thuis! Daarnaast wordt het toestel altijd in een vertrouwde omgeving afgesteld en kun je het gelijk uitproberen.