Voor de meeste studenten is de studententijd natuurlijk een periode waar er niet heel veel geld te besteden is. Studenten leven goedkoop en proberen vaak met een extra bijbaantje en wat lenen rond te komen. Wanneer je eenmaal afgestudeerd bent kun je dan ook eindelijk op zoek naar een baan en een goed salaris gaan verdienen. Maar natuurlijk komen er dan ook snel nieuwe financiële uitdagingen. Nadat je klaar bent met studeren wil je waarschijnlijk gaan samenwonen en misschien investeren in een huis. Voorheen gingen veel mensen na hun studententijd buiten de stad wonen en daar een huis te kopen. Toch zijn er tegenwoordig meer mensen die ervoor kiezen om langer in de stad te wonen. Steden zijn dynamisch en er is veel te doen. Daarnaast beginnen mensen tegenwoordig vaak later aan kinderen en willen langer genieten van de feestjes en het sociale leven in de stad. Als je in de stad blijft wonen zul je natuurlijk in een appartement wonen. Maar is het verstandig om een appartement te kopen? In dit artikel bespreken we de keuze voor investeren in een eerste huis of appartement.

Steden groeien

De afgelopen jaren is vastgoed in de grote steden van Nederland gigantisch meer waard geworden. Sinds de crisis van 2008 zijn de waardes van vastgoed in steden zoals Utrecht of Amsterdam vaak verdubbeld. Het lijkt erop dat de komende jaren de waarde in vastgoed in deze steden alleen nog maar zal toenemen dus investeren in een appartement in de stad kan een zeer goede beslissing zijn. Wanneer je weet dat je na je studie de komende jaren nog in de stad wilt blijven wonen kan het daarom een goed idee zijn om te investeren in een appartement in de stad.

Dit is een betere optie dan huren aangezien je op deze manier zelf een in waarde stijgend eigendom hebt waar je in de toekomst winst uit kunt halen. Natuurlijk zul je als starter een hypotheek afsluiten maar je zult dan nog steeds inkopen in je appartement over de jaren. De actuele hypotheekrente is zeer laag. Het is mogelijk om de hypotheekrente te checken op hypotheekrente.nl Je kunt dan het appartement met winst verkopen en het geld gebruiken om te investeren in een huis wanneer je meer rust wilt of een gezin wilt beginnen. Als het financieel mogelijk is, kun je ook je appartement aanhouden en een huurder zoeken. Op deze manier heb je maandelijks inkomen.

Financieel sterk

Wanneer je snel na je studie wilt investeren in een appartement of huis dan is het belangrijk dat je er financieel goed voor staat. Iets waar veel studenten momenteel last van hebben is het feit dat ze met een studieschuld moeilijker een hypotheek kunnen krijgen. Daarom is het zeer verstandig om je studieschuld proberen te minimaliseren en deze ook zo snel mogelijk af te betalen.